Hemma igen

Nu är vi tillbaka i kalla Beijing efter en super vecka i Singapore.
Vi ryggvärk har dock blivit värre så jag orkar inte skrivia så mycket.

Vi var på Singapore ZOO  och det var helt fantastiskt, jag som absolut egentligen är emot djurparker gillade den här.



Sötisar



Klappa känguru.



Super härligt vattenland, var femte minut var det ett riktigt vattenfall från en kopp högt upp på ställningen. En gång hörde inte jag varningsklockan som som slår 10 sekunder innan allt vatten så jag stod där, rätt under med alla mina kläder på mig..........jag letade efter tjejerna så jag var lite i min egen värld. Ni kan tänka att jag blev blöt.

Bye



Ännu bättre

Ester har just spytt och jag har typ fått rygg skott, dåligt samvete för att vi ska åka från Franke så jag lekte att jag var hund med honom och fick ont i ryggen.

God natt

................

I morgon åker vi till Singapore och det känns som jag håller på att bli sjuk.
Esther hostar och mår inget vidare så hon har varit inne hela dagen och lekt och målat.
Elvira är bara lycklig över en ny purple väska hon fått.
Men, självklart ska det bli skönt att åka, sjuk eller frisk det gör det samma för vi vill ha värme på huden hela familjen, nu!

Jag kom just hem från stallet och hästarna är som Piff o Puff, världes sötaste. Avmaskning och en massa gott, lite motion och mycket nytt strö. AK´s ayi ska ta hand om dom som vanligt så det blir toppen för dom. Så kallt som vi har har dom varma täcken och flistäcken, dom ska självklart inte frysa.

Bye

Med utslagen vägg

Nu har skol lovet börjat hos oss, känns som vi just kom tillbakafrån Jul och nyår i Sverige men Kinesiska nyåret ligger tidigt i år det är månen som bestämmer.

Tjejerna har precis uppträtt för oss med sina kinesiska sånger som dom sjöng på assemblyn idag, jag ska prova att lägga ut dom på min blogg senare, får se om jag lyckas.



Visst är det ett ålderstecken när man köper ljus stakar till sig själv och dessutom i glas, men viss var dom fina?



Franke vilar i soffan.



Esther och Elvira dukar




Vårt gamla vardagsrum som nu blivit öppet mot det nya till höger, där stod det tidigare en vägg, eller två.



Här är kontoret som nu blivit en del av vardags rummet, dock inte möblerat än.....

Snart åker vi till värmen det ska bli så skönt.

Tänker mycket på pappa som inte blivit frisk från sin 3e lunginframmation på raken men nu verkar det som han fått dundermedicin så jag håller tummarna.

Bye

Fisklukt

Det luktar fisk i hela vårt hus.
Vår fina fina skinn resväska som Erik hade när han åkte till Abu Dhabi låg under en väska på planet som läckte fisk spad. När väskan kom ut på bandet var den täckt i fisk is så nu gör vi allt för att få bort den hemska doften. Funderar på att lämna in den på kemtvätt det  kanske funkar. Vi kan liksom inte slänga väska, det är ingen kina kopia så vi får helt enkelt försöka fixa det.

Erik skulle självklart gått till flygbolaget och visa upp väska men tänkte självklart inte på det.

Jag fick en så god ny parfym at honom, Tom Fords "White Patchouli", den luktar super fint.

Nu blir det lite jobb sen lunch med Viktoria o AK.

Mamma o Pappa, ni skulle ju maila mig!!!

Bye

Oscars

om ni inte har sett filmerna jag tipsade om tidigare så måste ni se dom nu för dom har blivit Oscars nominerade.
Slumdog millionaire, Benjamin Button och Wrestler. Se dom!

Nu ska jag gå till kojs under mitt varma täcke för här är det kallt som fan. -15 grader och storm, ni kan tänka er!

Bye

Nu är det bättre

sitter och lyssnar på Sveriges nattradio och kollar email, mysigt, känns knappt att man är i Kina.

Oj vad vi har kallt, inatt var det -18 grader och nu är det -8 och det blåser som det bara kan göra på Gotland annars. Jag var tvungen att åka taxi till skolan annars hade brudarna frusit ihjäl, Esthert klämde fingrarna i dörren precis när vi gick, ledsen....

Imorgon är det Chinese newyear celebrations i skolan, dom ska ha fina kläder och sjunga på kinesiska.

Igår startade min ridskola här i Beijing, jag har tre elever, Esther Ella och Hedda. Dom fick börja rida lite ridvägar, rätt upp, snett igenom och volt tillbaka. Sen hade vi konor på medel linjen som dom skulle rida/styra zig zag mellan.

Vi lånar en gammal svensk ponny som heter Angel till Hedda så det var rigktigt mysigt.

Nu spelar dom Kevin på radion, bra låt lite smörig bara, fast jag är också lite smörig just nu.



Såhär såg det ut i fabriken i tisdags, nu är allt vid kusten i Tianjing för att imorgon fraktas till Sverige med slow boat.



Kevin var med mig i fabriken sista dagen och gjorde den sista kollen, min kiesiska är minst sagt begränsad. Han ser alltid lika förvånad ut på bild.

I går lärde jag mig att säga flertal i personer. "Liang gu ren" så låter det när jag säger "två personer".

Ikväll sent kommer Erik hem från sin lyxresa i AbuDhabi.

Bye

Magsår, magvärk, magont och jävla förbannad

så är det nu!
Det är inte lätt att vara företagare i Kina, dom försöker ALLTID att blåsa dig på pengar. Kommer du på deras "fusk" på ett ställe så kan du ge dig fan på att dom lagt till dom pengarna på nåt annat, hela tiden, det är helt sjukt! Eller så ber dom en helt enkelt att betala för saker en gång till även fast du kan påvisa att du redan betalt!? När man kommer på fusket så skämms dom inte heller, det hade vem som helst gjort, men inte kineserna.

Jag trodde allt var klart igår men så dyker det upp en liten bomb till så det är inte klart förrän det är i hamn i Sverige känns det som. Erik bondläpp svara inte i telefonen så jag kan inte fråga honom om råd heller, han är ju i Abu Dhabi.

Haft en bra dag annars, köpt kött hos slaktar och köpt ekologiska jordgubbar på vårt hemliga ställe. Annars har det bra varit jobb.

Men snart världen kommer vi!

bye


Jag måste nog få ett brejk

från vår cashmere.
Igår pratade jag med tröjorna som om dom vore människor, fast kanske bebisar eller barn. Lite barnsligt var det allt när jag förklarade för två tröjor att bom skulle byta påse med varandra och att det inte var farligt, hm jag undrar om det är normalt.

Annars så börjar nyåret närma sig med stormsteg och traditionellt så var det stora fyrverkerier här igår, en vecka innan nyårsafton.



Granne med oss ligger ett rekreations ställe för högt uppsatta militärer så där drog dom på igår. Jag ringde till pappa så han skulle få höra hur det smällde, känns som att vara i en krigs zon, tror jag.



Lite mer raketer.

Nu ska jag till fabriken igen. Alla saker åker till Sverige imorgon och igår upptäckte jag ett fel som måste åtgärdas NU!

Bye

Ett glas vin anyone?

Vi har inte druckit nån alcohol sen nyårsafton, duktigt va? Men idag blir det vin till maten, gott.

Skitarg på vår cashmere fabrik, dom försöker verkligen köra oss på en massa pengar, helt utan att skämmas, varför, vi har ju ett kontrakt! Sammanlagt ca 100 tröjor, det är mycket för ett nystartat litet bolag.

Fest imorgon kväll och en massa mys på dagen hoppas jag. Ska kanse sätta på lösögonfransar.
god helg på er allesammans!

Vi var på ambassaden och fixade nytt pass till Esther idag, vad skönt det är med svensk ordning, det blir liksom så lungt.

Jag kommer till Sverige i mitten på mars och behöver en vit dressyrhäst som kan byten i var tredje, lätriden och bärig. Vet du så hör av dig. Jo, den måste vara till salu såklart!

Bye

Just nu här hemma

När jag kom hem från fabriken i kväll så var det 3 kines gubbar som bråkade i vår hall. Dom håller på att fixa ett nytt skrivbord och var lite oense, så dom skrek på varandra fastän det var ganska hjärtligt.

Nu är dom vänner igen men har ingenting att göra verkar det som.



Den ena gubben har krupit upp med skorna på på mitt nya skrivbord, hade det varit hemma hade man blivit galen men nu vet jag att det inte spelar nån roll så det blir komiskt istället så jag tar en bild på det.

På fabriken idag vill dom att jag skulle betala 10 000.- extra för cashmeret för att det var fuktigare i luften när vi beställde det och nu är det torrt så cashmeret väger mindre, (vi betalar i vikt). Vilka jävla galningar, dom tänkte bara lägga till det på priset, sååååååååååå kinesiskt. Det tog jag inte en bild på utan blev skit förbannad så vi behöver inte betala nåt mer såklart.

Nu börjar gubbarna låta ute i hallen så jag får se om dom börjat jobba igen.

Nej, det var visst bara en av dom som ville smygtitta på barnen tecknade film här i vårt vardagsrum.

Bye

En ny dag

Esther är hemma idag med.

Jag är påväg till fabriken för sista gången denna omgång hoppas jag, sen åker allt till Sverige, så "spread the word", snart kommer det ett nytt cashmere märke som heter HoneyGrey.

Vi kommer börja sälja i Sverige i slutet av mars hoppas vi.

Trött är jag som få, stannar uppe för sent varevig kväll, jag behöver sömn som en baby.

Bye

Glad överaskning

Idag har vi åkt skidor men stackars Esther kunde inte åka med eftersom hon spytt 6 ggr inatt, hon mår verkligen inte bra. Hon var så laddan inför dagen och tyckte det skulle bli så kul men men, vi får åka dit nästa vecka igen.

Så det blev Elvira som själv fick stå på skidtronen i vår familj idag för jag tittade bara på.....



Elviras första minut på skidor i livet.



Anna-Karin och Victoria var väl påpälsade. Alla barn hade sin egen skidlärare så vi kunde bara stå och gotta oss i solen, nej, det var faktiskt superkallt.



Här är nybörjar backen som Elvira åkte i. Det var kanske 8 liftar och 14 nedfarter, glatt överaskad för det kändes nästan som det var på riktigt även fast det bara var konstsnö och alldeles grönt runtomkring.



Som en prick mitt i backen är Elvira och hennes coach Ms Wang.



Elvira o Ms Wang.



vi hade med oss varmkorv i termos och choklad och saft o bullar. Mysigt värren. men stackars Esther som fick vara hemma.



Jag och Elvira!



Såhär trött var Elvira i bilen hem. Det var verkligen en toppendag som vi kommer göra om så snart det bara går. Det tog bara 35 minuter att köra dit från vårt hus, nice.

Nu har vi bakat äppelkaka som börjat lukta gott i ugnen. Esther har somnat i soffan igen.

Imorgon är det fabrik igen hoppas jag.

Bye

Människor i livet del 1.

Tänk hur många människor som passerar genom ens liv som sätter stora avtryck. Inte familjen och så utan bara vanliga andra människor.
Eva Persson, den gamla sur kärringen i Träkumla med ett varmt hjärta, vi började rida hos henne när vi var 9 år kanske. Vi fick rida alla möjliga hästar och hur mycket vi ville. Shettisen Abbe eller stora Sirocco 175 cm, hon litade verkligen på oss när det kom till hästarna. Eva skrek och gormade på oss så vi ibland nästan fick fly till skogs för att i nästa ögonblick bjuda in oss på sina goda bullar och saft.

Hon hade ingen toalett och rinnande vatten inne men levde gott iallfall, och ett stall med 30 hästar, en 50 årig son (som hon låste in i sadekammaren när han blev för full, eller hittade hans porrtidningar under soffan) hemma och en liten pension som skulle få allt att gå ihop, hur gick det till egentigen?
Både Eva o Lento (sonen) var riktiga häst människor, gammeldags men duktiga som få, kunde alla stammar och hingstar och var dessutom så stolta över det. Lento hade bara en halv tumme på ena hande och han sa att en häst ätit upp den andra biten, undrar om det var sant?

 Hon var så snäll, köpte en fin Welsh ponny till mig som hon aldrig betalade till förre ägaren tror jag, jag vet inte om pappa betalade hästen, det kanske han gjorde. Antingen gillade man Eva eller så avskydde man henne tror jag. Hon skötte inte sina hästar så bra egentigen men själv tyckte hon att det var på bästa sätt.

Vi gjorde så mycket konstiga och roliga saker där, åt morötter till vi spydde, hade krig med testiklar från nykastrerade hingstar, tävlade, mockade i smyg (hon gjorde bara det 2 ggr i månade kanske) och brukade titta på hennes 30 katter hon hade i en liten bod på gården, dom fick nog aldrig gå ut.
Vi åkte på traktorflaket 4 mil en gång om året till havet för at tvätta häst täcken. Eller när vi fick köra traktor fast det bara kunde sluta på ett sätt, in i staketet. Jag kommer ihåg varenda millimeter av hennes stall.
Nu är Eva död sen nåt år och sista gången vi pratade (15 år sen) så var vi ovänner, trist. Hon har betytt otroligt mycket för mig och mina kompisar. Herregud vad det var kul! Tack Eva!

Tänk om jag visste då att jag skulle gå runt på en gata i Kina när jag blev stor och tycka att det kändes helt naturligt, det är nog bra att man inte vet för mycket.

Nu ska jag till fabriken!

Bye

En film till

Igår blev det en toppenfilm till

The story about Benjamin Button med Brad Pitt, se den!

Helgen har varit soft, kollat film och sett på nya möbler till det nya rummet i huset.

Esther och Elvira har varit rätt trotsiga hela helgen faktiskt, fram till en viss gräns då dom säger att dom älskar en istället, ganska jobbigt faktiskt.  Alla är vi fortfarande lite trötta.

Bye

3 bra filmer

Vi har haft underbart flyt med filmtittandet här, bara bra filmer i år.

1. Wrestler med Mickey Rourk
(man tror inte den är bra, jag vet)
2. Seven Pounds med Will Smith
3. Slamdog Millionaire
handlar om ett "gatubarn", en kille i Indien som spelar Vem vill bli millionär. Samma regissör som till Trainspotting tror jag.

Alla tre filmer har otroligt mycket hjärta och man blir verkigen tagen av allihop, inga lyckopiller dock. Se dem så fort ni får möjlighet, här finns dom såklart på DVD och går kanske på bio hemma. Förr eller senare kommer dom nog på DVD iallafall.

Vi har så kallt i Bejjan just nu -12 grader, men fortfarande sol och torrt så vi står ut.

Har en hemma dag dag, ska handla och jobba bara.

Såg också The Duchess med Kiera Knightley på flyget hit, den var också bra, rekommenderas.

Bye

Tillbaka

Idag kändes allt som vanligt igen.

Gick till skolan och kryssade mig igenom alla stora äckliga spott loskor som dom kinesiska männen fått ur sig nu på morgonen. Det är verkligen ingen myt att kineser spottar mycket, dom spottar hela tiden och ljudligt.

Sen går jag förbi en grupp vakter som gått av nattskiftet och precis fått talförmågan tillbaka efter att ha varit nästan ihjälfrusna under natten. Dom står i små uniformer som inte ser direkt varma ut , vaktar hela natten och vaktar överallt, hus, vägar, och mellan hus.När vi kommer så övar dom sin engelska och säger Halloj och jag svarar artigt, nI Hao. Skulle tjejerna säga nåt skrattar alla gott åt det och tycker att det är konstigt att dom små med änglahår kan prata kinesiska.

Fast just nu behövs dom, nu är många kineser desperata när Chinese newyear är i antågande. Man ska åka hem till sin familj 100tals mil härifrån och komma hem med pengar och gåvor till hela släkten men självklart har många inte några pengar kvar eller har aldrig fått några. Följden blir då att kriminaliteten ökar dramatiskt nu innan nyåret.

Jag har också undrat över hur den vanliga lilla kineser tänker på ordet "KRIS" som det är i världen nu, den börjar ju komma hit med. Dom har tror jag  ingen verklig modern relation till det ordet, kris under kjesartiden eller under Mao tiden är ju nåt helt annat.

Men vad tror dom, att det kommer gå tillbaka till det ingen, då kan det nog bli fler rån och inbrott. Jag talar självklart inte om dom få välutbildade kineser som kanske bott i ett annat land utan om alla andra, den stora massan???

Häromdagen så Victoria en misshandel, det var två män som ble misshandlade av civil poliser så krafligt med järn batonger i huvudet och ansiktett så Victoria tror att en av dom dog. Polisen var helt ursinnig och bara slog och slog och slog mitt på öppen gata utanför WAB en internationell skola.

Vad dom två mannen hade gjort var att ha tagit en dator väska från en västerländsk man.

Då kan man tro att vi västerlänningar lever i nån sorts "tvibo" här men det känns lite extra spännt just nu faktiskt. Vi låser båda ytterdörrarna och är extra vaksamma.

Tänk vilka familjetragedier det finns här, familjen på landsbyggden, föräldrarna åker till stan för att söka lyckan och allt går åt helvete. Det är nog därför som man ser så många , särsklit män med en helt tom blick, som om dom inte riktigt var här.

Undrar hur många det är som aldrig kommer hem igen, som skäms och som inte orkar ta ansvar?

Vårt fadderbarn "blåsippan" som vi haft i 8 år bor här i norra Kina och hans pappa har åkt till Beijing för att jobba, tänk om han varit här hemma?

Oj vilket långt och jobbigt inlägg, sorry!

Vi har fint väder också!

Vi har slagit ut två väggar i huset och det blev så himla bra! Nu ska vi bara hitta möbler också.....

Bye

Fin film

Jag och erik såg just en verkligen fin film, Seven Pounds med Will Smith, se den!!

En skön dag med vänner har det varit idag, skule vait i fabriken men det blev framskjutet några dagar så det blev stan istället.

Härlig Dim Sum lunch och lite lyx blev det istället. Vi kollade in ett nytt hotell som öppnat här, Longdale, helt sjukt men kul att se. Allt var extra och då menar jag extra tyxigt, det var "bad taste" men det var kul att se.

Nu ska vi sova.

Bye

Back in Beijing!

Nu är vi hemma igen efter en hektisk men mysig period i Sverige. Stockholm var bara full rulle så det var skönt att bara slappa några dagar på Gotland efteråt. Jul hos Erik syrra Lotta det var mysigt, och nyår på Gotland hos Cilla o Dino, det var kul.
Pappa fick dubbelsidig lunginflammation igen innana nyår så mam o pap var hemma. Det verkar som han fått bra medicin den här gången iallafall. Han är smal som en lite fågelunge.......

Här i Beijing känns det på nåt underligt sätt som vår fastän det är kallt som bara den. När vi kom hem hade Julie städat ut julen så det var rent och fint. Sen är det ljuset, det måste vara ljuset som gör att det känns som vår här, ljust från 7.30 till 18.30 typ, det blir skillnad.

Var i stallet igår, Isak hade fått den konstigaste päls, inte så tjock men långa grova hår stackarn, glad var han iallafall. Mr Ha´s dotter har ridit och hoppat honom några gånger när vi var borta och det hade gått så bra, kul att ha får bli lite riktigt riden också. hon är 12 år tror jag, rider en gammal svenska ponny här annars men jag tror inte den kan hoppa.....

Rosis var också lycklig.

AK ayi och hennes man har tagit hand om hästarna varje dag, ryktat fixat och promenerat, tänk vilken skötsel av två russ, men är man i Kina ska man ha det bra tycker jag.

Vi gick på en nyöppnad Japansk resturang här efteråt, herregud, det blev en satt meny för 68 kr, 7 rätter och supergott, t.o.m Baileys till efterätten. Jag drack såklart inte eftersom vi har vita dagar fram tills den 17e, vi ska vara nyttiga och träna också såklart.

Vi är såååååååå jetlag, tjejerna vaknart 12 på natten och kan inte somna om, sen när det är dags att gå upp då är det svårt att få liv i dom. Esther gråter en del och undrar varför hon är ledsen när hon kommer till Kina, hon fattar inte riktigt att hon är supertrött.

19 åker Erik till Abu Dabi, kul för honom.

25 åker vi till Singapore, kul för oss.

Bye

RSS 2.0