Åh nu är julen slut......

och imorgon åker vi till Stockholm för att fira nyår och gå på fest den 5 Januari.

image44

Två dagar innan julafton bakade vi pepparkakshus under konditor Dan´s överseende. Paulina och hennes lillasyster Beatriz bakade ett, vi ett och mina kusiner Ronja och Hampe bakade det mest lutande och skeva hus jag någonsin sett, då ska ni veta att vi gjort detta varje jul i 37 år så jag har setten del. Men det var fint och charmigt.

image45

Här är min duktiga pappa som i varenda ledig sekund går ut och bygger på ett nytt hus på gården. Han älskar att se ut som en bondlurk när han snickrar men jag vet inte om han gillar att jag lägger ut det på min blogg, hehe!

image46

Vi har hunnit med en promenad på stranden varje deag och det är verkligen helt fantastiskt, vilken frihets känsla, full storm och kallt men bara man har bra kläder så är det ju helt underbart.

Esther har börjat älska långa promenader så vi har efter halva fått gå hem och lämna Elvira och sen fortsätta ner på stranden och upp i skogen igen. Mys,

Som sagt var åker vi till Stockholm imorgon  men det är alltid med ett visst vemod jag lämnar Gotland, jag älskar denna fantastiska ö!!!!

Gott nytt år om vi inte ses innan.

Kram

Oj vad vi packar...

klockan halv fyra åker vi till Sverige. Vi är så laddade allihop, tjejerna vill packa med sig alla sina leksaker. Jag ska bara en snabb sväng in till Ya show och en förbi en juvelaffär, jag fick ett SMS som sa att jag hade 1000 spänn att handla för innan nyår.

Snart så...
Kram

Russen blir kända på äldre dar

Kolla in länken från Gotlandstidningar, det är om russen vi köpt till Kina, gullig va.

Kram

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=2882709

Lucia i Beijing

nu är vi nyss hemkomna från ett Lucia firande på resturang Orchard ganska nära där vi bor. Alla barn samlades redan kl 16.30 för genrep, sen var det en lååååång väntan fram till kl 18.15 då det började. Det var 30 svenska barn i åldern 2-12 år. Så innan allt började fick dom se film och fika i lekrummet på resturangen.

image41


Innan lucia tåget var det kaffe och lussebulle (som man kan beställa på SAS hotellet) och efteråt var det en buffé.

Esther var tomte och Elvira var en vild tärna, för hon tyckte att luciakronan var för tung.

image42

Alla sjöng för full hals och var glada. Sen var det en resturang fylld med bara svenskar så alla barn fick härja fritt, vilket dom inte får så ofta annars.

image43

Elvira hade ett lite eget uppträdande med sitt tärnljus och fäktades lite men slutade inte sjunga för det.

Fattar inte riktigt att vi ska åka hem om två dar, det känns som vi nyss var hemma, men det ska bli urmysigt iallafall.

Längtar efter er alla!!!!

Glad Lucia från oss i Beijing.

Kram

Tre dar kvar i Beijing och jag får stress ångest.

Det är så mycket jag måste hinna med innan vi åker hem. Hästarna, julklappar, kompisar (som flyttar härifrån), lite pampering av mig själv och så självklart Lucia imorgon.

Esther lärare Mrs McIntyre undrar så om Lucia, hur och varför vi firar, ojoj, mörkret, osv men vad är det egentligen vi firar, hjälp mig???

Imorgon har vi genrep på resturangen en timma innan alla kommer, sen är det luciatåg kl. 18.30. Esther är tomte och Elvira ska vara Lucia. Vi får se hur det går men det är en massa svenskar som kommer, ca 200 st, verkligen svenskt.

Det finns en fransk/vietnamesisk resturang här som heter Muse, dom har så grymt goda råa vårullar som man dippar i sås, jag MÅSTE dit imorgon!! Sen har dom vanliga vårullar som har en uns kanel i sig som man lindar in i salladsblad med lite mynta, såååå bra.

Erik kom just hem, han kollar film med tjejerna och dom ska snart till kojs, stor dag imorgon. Dom har Christmas Party på skolan imorgon, dom ska ha med sig pepperkakor och Julmust. Men det dom ser fram mot mest är nog det att dom inte behöver ha skoluniformen imorgon, dom ska ha "party clothes" på sig. Esther vill helst ha en tröja med en uggla på för hennes kompis Gustav har en sån, vi får se hur det blir.

Vi ska ju bo i vårt hus när vi kommer hem till jul, blandade känslor, det är ganska skönt att bara glida in på ett hotell och äta skön frukost och så. visst ska det bli mysigt att bo i huset men det ska handlas och fixas inna så det är lite meck.

Elvira har en total trots period i sitt liv just nu, det är knappt att att det går att hota med tomten ens. Esther däremot önskar sig i julklapp att hon ska bli en "bra tjej till sin mamma", vad säger man om det??!!

Nu ska jag göra lite nytta, slå in julklappar till Ayi och Kevin och Julie, dom måste ju också få en liten känsla för jul, ellerhur.

Jo en sak till, jag är så stolt över mina kusiner runt om i världen, Kambodja, Frankrike, Gotland och Australien, dom är alla så duktiga och gör sin grej, jag säger bara "girlpower".

Kram


Julpyssel

image39

Nu känner jag mig som en duktig mamma, jag har julpysslat med barnen efter skolan. Jag var på konstnärsgatan förra veckan och köpte lera som man ställer i ugnen för att torka. Visst är dom fina!!!???

image40

Här är vår julgran också, den har varit inne sen första advent, lite hysteriskt men men...

Kram

Det snöar i Beijing idag!!!

image37

Såhär såg det ut när vi öppnade ytterdörren i morse, mysigt kan tyckas, det är ju trots allt Beijing.

Lätt slaskigt och en massa skit under snön vilket gör att den kommer vara grå om några timmar så är det lite julkänsla iallafall.

Esther och Elvira var överlyckliga, tomten kommer att komma snart.

Nu dyker ju ett stort problem upp för mig. Är man svensk så har man ju vinterkläder på sina barn i skolan, överdragsbyxor, vinterkängor och annat som hör till. Men på internationella skolor här så har barnen gymnastikskor, och skoluniformen på sig på vintern, självklart kan dom ha en varm jacka. Men ramlar dom en gång på rasten så är dom dyngblöta och får följdaktligen vara det tills det torkar av sig själv.

Jag provade "the swedish way" idag och satte på dom överdragsbyxor, kängor och tog med inneskor, så vi får se om det är nån lärare som kommer orka hjälpa dom och av med alla kläder idag. Esther fixar det mesta själv men Elvira måste få hjälp.

Igår var vi på Glögg firande hos en svensk familj och dom hade gjort det helt fantastiskt fint och juligt. Sen var det lucia träning igen, det kommer nog bli kul om än ganska oorganiserat, jag vet inte om det kommer vara 15 eller 40 barn i tåget. Ingen är på träning med sina föräldrar så informationen mellan oss är inte så bra.

Nu ska vi ut i halkan för idag väntas nog ganska mycket shopping.

Kram från ett vintrigt Beijing.

image38

Detta är våran lilla tomtbit på Rits Garden där vi bor.

Nu sover alla barn och jag kan skriva lite

för tredje gången,dom anda två gångerna har det försvunnit.

Jag blir bara mer och mer trött men.....

Tjejernas framträdande idag var femomenalt, Esther var en alv och Elvira var en bouncy ball som alla tillhörde tomten. Han hade dock ingen färg för färgen var slut. Till hans lycka kom dock renarna hem med färg efter en resa upp till regnbågen. Alla barn sjöng och dansade fyra låtar och var så duktiga med egna repliker och danser.

Alla föräldrar grät i takt och det var helt fenomenalt faktiskt. Iblandnär man skriver på tangentbordet undrar man om man har nåt seriöst problem i hjärnan eller vaddet är, alla bokstäver hamnar fel eller blir ör många.

image34

Elvira som andra boll från höger.

image35

Esther som en funderande alv tredje från höger.

image36

Alla vill inte var med på bild efter ett stort framträdande.

Nattinatti

Nu går vi snart...

för att se Esthers och Elviras första uppträdande på British school. Det är en julshow som handlar om tonten och en regnbåge.

Det ska bli så spännande..

Kram

Esther i favorit mundering och en toppryttare...

325083-30

Esther har gått från Nalle Puh till Superman.

image31

En blivande toppryttare såklart!!

jag längtar så efter en massa saker

jag längtar efter framgång, sommar, jul i Sverige och annat som gör mig upprymd.

Kollade massa gamla bilder från i höstas när "vår häst" var så duktig på tävling här i Kina, fan vad det var kul. Men redan nu efter 6 månader har vi problem, kineserna ser inte hästarna som nåt levande, som man måste vårda och ta hand om. Den ena hästen vill inte hoppa längreoch den andra har blivit lite tokig.

Dom får aldrig gå i hage och står i stallet 23 varje dygn, vem fan skulle inte bli arg då, det är sååååå´frustrerande. Alla skithästar får gå i hagen men inte dom fina som verkigen skulle behöva det.

Våra russ kommer iallafall få vara ute. Dom åkte från Gotland i måndags, är nu i Falköping för vidare färd till Holland på torsdag. Sen ska dom stå i karantän i 30 dagar sen flyger dom med Lufthansa till Beijing i början av Januari.

Det är helt sjukt vad mycket det är att fixa för att få hit hästar. Tänk också på att i stort sett ingen pratar engelska, men tjejen jag köper russen med pratar flytande kinesiska vilket är en himla tur.

Först ansöka hos myndigheten för karantänsimport, sen anordna ett karantäns stall som inte får ligga nära något annat djurstall (det kryllar inte av stall här direkt)

Sen ansöka om importlicens mellan ett land och China som för tillfället har goda relationer vilket i detta fall blev Holland.

Sen ska man kolla vilka bestämmelser som gäller mellan Holland och Kina, vilka hudra blodprover som ska tas. Proverna måste analyseras i ett Holländsk labratorie så i detta fall ska dom tas i Fardhem på Gotland, åka till en vetrinärstation för att bli till serum (blod håller inte så länge), hämtas av posten, åka till TNT bud på Arlanda, och med expressbud till Holland, detta behövs göras 3 ggr med en veckas intervall för att se att inte proverna ändrats.

Det finns ett virus som heter Rinhovirus som vi vaccinerar mot i Europa och då har hästarna en liten liten del sånt i sitt blod, som en antikropp och den måste egentligen vara noll för att komma in i Kina så där måste det alltid skrivas extra papper nån ska mutas och man ska ha tur för att denna lilla obetydliga mängd virus finns på alla hästar som kommer hit.

Klartecken ges i Holland och hästarna kan åka dit, men hästarna behöver ett inom EU godkännt vetrinär hälso intyg inom 24 timmar innan hästarna påborjar sin resa.

Så tar resan nästan 6 dagar innan dom kommer fram och kan starta sin kanrantän.

Där ska dom kontrolleras och det ska rapporteras till China hela tiden. Samtidigt ska vi ansöka om landningstillstånd för flyget, att hästar får landa och att alla papper här är i sin ordning när hästarna kommer. Är nån kines på dåligt humör och inte ens går att muta så kan det bli stora problem för hästarna får ju inte lämna Kina när dom väl landat på Kinesiska mark. Sen ska hästarna tullas in när dom kommer hit så alla köpe papper ska vara omskrivna till kinesiska.

Sen ska dom i kinesiska karantän i 30 dagar och blodprovad 4 ggr för att se att det inte finns några förändringar i blodet, för då måste man avliva hästarna.

Och det värsta är att hela denna procedur är helt onödig för det finns ingen smitta eller sjukdom i hela västvärlden som inte finns i KINA. Så hästarna kan inte föra in något okänt hit. Kina är en enda stor smitta!

Men vi får hoppas att det blir värt allt jobb, hästarna är supersnälla iallafall.

Gud vad jag tråkar er med en massa häst babbel men det fyller en stor del i mitt liv just nu.

I eftermiddag ska jag på utvecklings samtal i skolan och sen ska jag på fest ikväll. Riktig karaoke för första gången sen vi kom hit.

Kram

Tjejernas första "betyg"

jag gillar betyg, kanske för att jag själv inte tagit så hårt på det. Jag gillar att bli bedömd och få ett mått på var man står. Om tjejerna gillar det vet jag inte, dom är för små, men att British school gillar det vet jag. 

Det finns fyra betygs grader rarely, sometimes, often och always. Det är 15 olika områden att bli bedömd i vilket alla har med "personal, social and learning skills" att göra. Av dom 15 punkterna fick Esther högsta betyg i 11 och näst högsta i 3. Tänk då att allt är på engelska och två timmar om dagen lär hon kinesiska på engelska, jag är så stolt.

Elvira hade också fint omdöme och hennes lärare Mrs Williamson berömmer henne mycket. hon har lite svårt att fullfölja sina uppgifter då det alltid finns annat som lockar. Båda barnen är lite blyga när det kommer till nya grejer, men vem hade inte varit det i deras situation. Oj vad jag skryter men jag måste.

På onsdag är det parent and teacher conferens, då man ska gå igen deras första halvår enskilt och muntligt. Då ska också betygen signeras och återlämnas till skolan (vi får självklart ett ex), det är sån ordning så jag blir alldeles stum.

Nu ska jag till Silk market och köpa cashmere. 

Ikväll blir det goda dumplings igen.

Bye

image28

Här är lilla Juliette, en blivande toppryttare på en 180cm hög häst.

image29

Att Jennifer är i stallet är sällsynt. Hästen heter Melissa.

Är lite risig idag

och det är sååå självförvållat. Simon var här för ett dygn och självklart var vi på resturang igår och kom inte hem förrän halv fem i morse. Barnen vaknade 7, men dom har lekt fantastiskt fin och lugnt hela dagen.

Vid halv fyra kom Esther och frågade om vi kunde gå till parken, jag svarade självklart nej. Då sa hon med en mild och lugn stämma "mamma, det är nog bra med lite frisk luft när man är risig" så då gick vi till parken. Slutsats, jag mår självklart bättre efter lite frisk luft och Esther är helt klart den förnuftiga i vår familj.

Är julkalendern bra, jag vet inte ens vad det är för nån.

I går var det dessutom British school Christmas Fayer, det var mysigt med en massa pyssel, en kör som sjöng fint och stämmningsfullt.

Idag har vädret varit helt underbart, som en sommardag nästan fast kallare så klart.

Kram

RSS 2.0